preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Centar" Rijeka

Login
Dan sigurnijeg interneta

Mjere opreza

 

Sigurno na internetu

  

  Video

  Više informacija

 

Video o školi

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Dnevni tisak
obrazovanje
Cyberbullying

Himna škole

 

 

Priloženi dokumenti:
Prezentacija o nasoj skoli.ppsx

eTwinning škola

obrazovanje

 

ZABAVA

 

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Mjeseca hrvatskog jezika
Autor: Nedjeljka Debelić, 15. 3. 2021.

Mjesec hrvatskoga jezika započeo je 21. veljače, a završio 17. ožujka, a ovu je manifestaciju pokrenuo Institut za  hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnja nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svagdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Na satovima hrvatskoga jezika učenici se redovito osposobljavaju za jasno, točno i prikladno sporazumijevanje hrvatskim standardnim jezikom, usvajanje znanja o jeziku kao sustavu, slobodno izražavanje misli, osjećaja i stavova te spoznavanje vlastitoga, narodnog i nacionalnog jezično-kulturnog identiteta. No svaki se razred naše škole dodatno uključio u obilježavanje ove manifestacije. Učenici viših razreda sudjelovali su na predavanjima iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama koje je organizirao Institut za hrvatski jezik. Osmi je razred sudjelovao u zanimljivom predavanju “Anglizmi u hrvatskom jeziku”, predavačice Lane Hudeček te je na taj način osvijestio važnost jezičnog purizma u cilju očuvanja hrvatskoga jezika. Sedmi je razred poslušao odlične i korisne jezične savjete Goranke Blagus Bartolec te se prisjetio pisanja velikoga početnoga slova u predavanju Ivane Matas Ivanković. Šesti razred osmislio je vlastiti Ljubavni rječnik i na taj način spojio Dan zaljubljenih s Danima hrvatskoga jezika, a peti se razred ulovio u koštac s  padežima na kreativan način igrajući društvene igre (memori, Čovječe, ne ljuti se, Crna Petra) poštivajući epidemiološke mjere.

Od 2013. godine hrvatski je jezik 24. službeni jezik Europske unije, što je jedno od najvećih priznanja hrvatskomu jeziku. Izuzetno je važno kako bismo u zajednici europskih jezika i nadalje čuvali svoj jezični, ali i nacionalni identitet kao najveću vrijednost koju donosimo u europsku obitelj.


 Priloženi dokumenti:
LJUBAVNI_RJECNIK_-_6._razred_OS_Centar.docx (10.36 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju