preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Centar" Rijeka

Login
Dan sigurnijeg interneta

Mjere opreza

 

Sigurno na internetu

  

  Video

  Više informacija

 

Video o školi

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Dnevni tisak
obrazovanje
Cyberbullying

Himna škole

 

 

Priloženi dokumenti:
Prezentacija o nasoj skoli.ppsx

eTwinning škola

obrazovanje

 

ZABAVA

 

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Povratak u školu
Autor: Nedjeljka Debelić, 3. 5. 2020.

Poštovani roditelji,

zakoračili smo u 8. tjedan nastave na daljinu, organizirane radi pandemije korona virusa Covid 19, koji je promijenio naše živote i našu svakodnevicu. Suočili smo se s novim modelima ponašanja, ali i rada, što se odnosi i na odgojno obrazovni rad, u kojemu ste i vi, roditelji, preuzeli značajnu ulogu.

Zbog plana postepenog popuštanja mjera, Vlada RH donijela je odluku o povratku učenika od 1. do 4. razreda u škole od 11.05.2020., a HZJZ je propisao  uvjete i okolnosti pod kojima će se nastava omogućiti.

Naglašavam kako je i nadalje cilj ograničiti socijalne kontakte, držati socijalnu distancu i spriječiti nastavak širenja virusa. Iako je u posljednje vrijeme boj zaraženih osoba u padu, to još uvijek ne znači da nam oprez može popustiti. Virus je i nadalje nepredvidiv i opasan, moguće i smrtonosan, osobito za kritične skupine (kronične bolesnike, starije od 65 godina i sl.)

Stoga : Potiče se ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.“  (HZJZ, Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19….)

 

Kako će izgledati nastava?

Preporuča se ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima, kao i djece čiji roditelji-ukućani imaju neku od kroničnih bolesti. Za uključivanje učenika s teškoćama u nastavu, preporuča se prethodna konzultacija sa školskim liječnikom.

Učenika u jednoj skupini, s jednom učiteljicom, može biti najviše 9. Nije moguće naknadno mijenjati sastav skupine. Stoga u školu dolaze samo oni učenici za koje nije moguće osigurati skrb kod kuće, čija oba roditelja rade. Roditelji u tom smislu potpisuju izjavu prije dolaska djece u školu.

Učenici različitih skupina dolaze u školu i odlaze iz škole u različito vrijeme, imaju odmor u različito vrijeme, marendaju u različito vrijeme i poštuju sva ograničenja koja preveniraju dodir s drugim skupinama. Međusobna komunikacija učenika će biti ograničena na skupinu, i to uz obvezu socijalnog distanciranja, korištenja isključivo vlastitog pribora te redovitog provođenja higijenskih mjera tijekom boravka u školskom prostoru. (redovito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica, izbjegavanje kontakta s drugim učenicima i sl). Nakon nastave, učenici i roditelji ili osobe u pratnji ne zadržavaju se u školskom dvorištu ni igralištu, te se u svakoj situaciji izbjegava bilo kakvo okupljanje.

Prije dolaska u školu svakoga jutra djetetu se mjeri temperatura. U slučaju temperature i/ili respiratornih smetnji, učenik ne može doći u školu, već roditelj treba kontaktirati liječnika i obavijestiti školu.

Pri ulasku u školu, učenici se moraju preobuti u obuću koju će nositi samo u školi. Nakon toga peru ruke u određenom, uvijek istom sanitarnom čvoru, te odlaze u učionicu. Roditelji i/ili pratitelji djeteta ne ulaze u školsku zgradu, a informacije učitelju prenose telefonom ili mailom.

U razredu su školske klupe razmaknute tako da djeca sjede na udaljenosti od 2 metra, i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Nastava tjelesnog odgoja se ne preporučuje! Neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje, kao brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece. Moguće je provoditi vježbe razgibavanja, uz socijalnu distancu.

Predmeti koje u razrednoj nastavi izvode predmetni nastavnici (Engleski jezik, Vjeronauk, Glazbena kultura i Informatika) neće se održavati u učionici, već i nadalje online, kako bi se osiguralo da samo jedan učitelj bude sa skupinom učenika u razdoblju od 15 dana.

Nastava u učionici biti će u skladu s nastavom na HRT 3, te će učenici kod kuće bez teškoća realizirati predviđeni plan i program. Predviđeno je da učenici u školi imaju 3, najviše 4. nastavna sata.

Naglašavam kako boravak u školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19.

Vjerujem kako ste se već do sada upoznali s  preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i uputama HZJZ, koje se nalaze na mrežnoj  stranici škole i stranici:  https://skolazazivot.hr/preporuke-za-organizaciju-rada-u-razrednoj-nastavi-i-upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-u-mjesovitom-modelu-nastave/

 

Vjerujem kako ćete, nakon upoznavanja s navedenim uputama i preporukama, donijeti promišljenu odluku o tome kako će vaša djeca privesti kraju ovu nastavnu godinu. Do sada smo, i u ovim novim i neobičnim okolnostima, uspjeli prilagoditi svoje ponašanje, kao i odgojno obrazovni rad primarnoj zadaći čuvanja zdravlja i prevencije  zaraze  pridržavajući se zadanih pravila ponašanja. Pozivam Vas da to činimo i ubuduće, radi zajedničke dobrobiti.

Molimo vas da do utorka 5. svibnja do 12:00 sati upoznate vaše razrednike s vašom odlukom kako bismo mogli formirati razredne skupine za period od 11. svibnja do 22. svibnja. Također vas molimo da se izjasnite je li vam potrebna usluga produženog boravka.

 

 

 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju